Het afromen van de melk
De vers ontvangen melk wordt afgeroomd in een centrifuge. Door de snelle ronddraaiende beweging in de centrifuge wordt de zwaartekracht vele malen versterkt waardoor de lichtere room kan afgescheiden worden van de zwaardere magere melk.
Het pasteuriseren
De room wordt korte tijd verwarmd tot >75°C waardoor alle ziektekiemen gedood worden.
De gepasteuriseerde room wordt onder gecontroleerde omstandigheden gekoeld en bewaard waardoor het aanwezige melkvet kristalliseert. Desgewenst kunnen zorgvuldig geselecteerde micro-organismen toegevoegd worden om de gewenste smaak te bekomen.
Het karnen
De bekomen boterkorrels worden vervolgens gekneed. Hierbij kunnen pekel of afzonderlijk gefermenteerde zuursels toegevoegd worden om de gewenste smaak en textuur te bekomen.
Het mengen
De boterkorrels worden gespoeld en flink gekneed, zodat het resterende vocht zo veel mogelijk verdeeld wordt en de boter zijn volmaakte textuur krijgt.
Het verpakken
De boter kan verpakt worden in allerhande verschillende verpakking zoals 10, 250, 500, 1 kg en meer….
Boter is vrij van bewaarmiddelen, kleurstoffen of andere additieven. Enkel zout mag toegevoegd worden. Alle ingrediënten staan op het pakje melkerijboter vermeld.